Waarom blijven rolgordijnen altijd in de mode?

Rolgordijnen doorstaan de tand des tijds.

Sinds de jaren 60 van de vorige eeuw zijn rolgordijnen mateloos populair. Al die jaren zijn ze nooit uit de mode geweest. We gaan je uitleggen hoe dit komt en waar het rolgordijn zijn populariteit aan te danken heeft.Rolgordijnen bruin

De opkomst van het rolgordijn

De oudere generatie onder jullie herkent ze nog wel. De rolgordijnen in groen, oranje of bruin en dan met mooie flower power bloem motieven. Ze werden vaak gebruikt op de slaapkamer of badkamer die ook in deze kleuren was uitgevoerd.  Het was de opmaat voor een grote toename van de populariteit van het rol gordijn. Hierna kwam je ze ook steeds vaker tegen in huiskamers.  Doordat de breedte van de doeken, welke oorspronkelijk maar 120 cm was geleidelijk toenam, kon ook een rolgordijn in de woonkamer worden gebruikt.

Verder geëvolueerd

Tegenwoordig zie je dat stofbreedtes nog steeds toenemen en dat er zelfs stoffen zijn die op 400 cm breedte worden geweven.  Hiervoor zijn geavanceerde machines nodig. Het doek moet immers strak blijven en vormvast zijn. Je kunt rolgordijnen uitsplitsen in drie belangrijke groepen:

 

  • Transparante rolgordijnen ( deze zijn doorzichtig en hebben dezelfde functie als vroeger vitrage)
  • Semitransparante rolgordijnen ( Deze laten vaak wel nog licht door maar zijn ondoorzichtig)
  • Verduisterende rolgordijnen ( Het stof is licht dicht en wordt veel gebruikt voor slaapkamers)

Daarnaast is ook het screen rolgordijn populair. Screen heeft een moderne uitstraling en je kunt het in diverse dichtheden verkrijgen. Screen doeken zijn ook bekend vanwege het strakker hangen en dat ze afwasbaar zijn.

Afwerking rolgordijnen

Vroeger werd een rolgordijn uitgevoerd met twee gegalvaniseerde metalen steuntjes en een houten onder latje in een zoom.  Je kunt vandaag een rolgordijn helemaal aankleden, variërend van een mooie ronde of rechte cassette tot een stijlvolle rand afwerking zodat je het altijd passend kunt maken bij jouw inrichting.  Een mooi voorbeeld van wat er allemaal te koop is, vindt je op deze rolgordijnen website.

Reageren is niet mogelijk